Schoorsteenveger

Schoorsteen

Het is erg belangrijk dat je schoorsteen regelmatig schoongemaakt of in elk geval nagekeken wordt. Niemand kan dit beter dan de schoorsteenveger, een beroep dat nog allesbehalve uitgestorven is.

 

Werk genoeg voor de schoorsteenveger

Er zijn verschillende redenen op te voeren waarom het werk van de schoorsteenveger zo belangrijk is. Zo controleert hij of er wel op de juiste wijze gestookt wordt. Mede daardoor kan een eventuele verbrand voorkomen worden, iets dat het gevolg kan zijn van het op de verkeerde wijze stoken. Een schoorsteen die vervuild is met roet kan bovendien meer en te veel gassen vrij laten, iets dat schadelijk is voor het milieu. Werk genoeg dus voor de schoorsteenveger.

 

Roetdeeltjes hechten zich ongewenst aan de binnenkant van de schoorsteen

Als de schoorsteenveger voor je aan de slag gaat, maakt hij de schoorsteen helemaal vrij van roetdeeltjes. Deze hebben zich in de loop der tijd ongewenst aan de binnenkant van de schoorsteen gehecht. Dit komt al helemaal voor als er gedurende het stookproces een overschot aan koolstof is. Roet is namelijk voor tachtig tot negentig procent koolstof en voor de rest bestaat het uit waterstof. Roet is het resultaat van een slechte verbranding, iets dat kan ontstaan als het gebruikte hout te nat is of als de kachel te weinig zuurstof aangevoerd krijgt.

 

Meestal zit het werk er na een half uur al weer op

De schoorsteenveger kan zijn werkzaamheden binnen een half uur gereed hebben, uiteraard wel naar gelang de lengte van de schoorsteen. Ook al heb je niet het geringste vermoeden dat er iets met je schoorsteen aan de hand is, dan nog is het toch verstandig eens per jaar een afspraak met de schoorsteenveger te maken. Alleen dan weet je dat jij je haard of kachel duurzaam en optimaal gebruiken kunt.

 

De overlast in je huis valt vaak reuze mee

Overigens betekent de komst van de schoorsteenveger niet meteen dat je thuis alles onder het roet krijgt. Niet in elk geval als alles op de juiste wijze is geïnstalleerd en goed werkt. Moet er aan de binnenkant geveegd worden via het welbekende veegluik, dan zou er eventueel wat roet in je woonkamer vrij kunnen komen. Dit is echter allemaal prima te doen en is zo weer opgeruimd. De schoorsteenveger is een vakman. Iemand die mensen graag helpt. En gek genoeg zijn vrijwel alle schoorsteenvegers alleraardigste mannen. Reden temeer hem eens per jaar langs te laten komen.

 

Bezoek de website voor meer informatie

No Comments

Post a Comment