KPI dashboard

KPI dashboardEen KPI dashboard is een overzichtelijk dashboard met belangrijkste data. Steeds meer ondernemingen gaan het belang van een goed en overzichtelijk KPI dashboard inzien. Een KPI dashboard zorgt daarnaast voor een betrokken organisatie.

 

De belangrijkste cijfers binnen een afdeling of organisatie

Als bedrijf bepaal je eerst op welke KPI’s je exact wilt gaan sturen. KPI’s zijn de belangrijkste cijfers binnen een afdeling of een gehele organisatie die specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden worden geformuleerd. Voorbeelden? De gemiddelde traffic stijging, het aantal downloads en aanmeldingen voor een evenement.

 

Snel overzicht van de resultaten

Het is de bedoeling dat de KPI’s binnen team of organisatie gaan leven. Dit bewerkstellig je met een KPI dashboard dat een snel overzicht biedt van de resultaten, direct laat zien waar bijgestuurd moet worden of waar jij je op moet focussen. Wil je een dashboard maken, zorg dan voor een overzichtelijk en begrijpelijk dashboard. Iedereen moet immers meteen begrijpen wat erop staat. Beperk de cijfers en maakt het KPI dashboard vooral visueel aantrekkelijk. 

 

Ten opzichte van een vorige periode

Cijfers maken een dashboard lastiger te lezen. Zorg daarnaast voor een goede beschrijving en het mooiste is om een vergelijking in te bouwen en af te kunnen lezen hoe er gepresteerd wordt ten opzichte van een vergelijke eerdere periode. Ga met kleuren werken en gebruik metertjes om de mate van importantie van iets aan te geven. 

 

Het stoplicht effect

Tip: maak gebruik van het stoplicht effect. Gebleken is dat ons brein rood als iets alarmerends ziet en groen als iets positiefs. Benut daarom de indicatoren in je KPI dashboard. Zo kun je zaken visueel duidelijk maken en kun je de status van een KPI aangeven samen met de manier waarop daarop gereageerd moet worden.

 

Online tools

Er zijn online tal van tools te vinden die helpen de data op de meest overzichtelijke wijze weer te geven. Daarnaast kun je heel simpel talloze functionaliteiten toevoegen. Klipfolio is wat dat betreft een prima programma om mee te werken. Houd bij het maken van een dashboard altijd je doel voor ogen. Welke KPI’s wil je vooral inzichtelijk maken en gebruik ook weer niet alle opties, je moet wel het overzicht zien te behouden natuurlijk. Door alle grafieken te gebruiken zien jij en je medewerkers door de bomen het bos niet meer. Door te gaan werken met een goed dashboard wordt definitief afscheid genomen van de Excel sheets. Dat dan weer wel.

 

No Comments

Post a Comment