Duurzaam verpakken, Product Verpakking

Duurzaam verpakken, Product Verpakking

Dagelijks zijn er steeds meer bedrijven die gemotiveerd zijn om te zoeken naar oplossingen voor duurzaam verpakken. Maar in veel sectoren zijn duurzame verpakkingen gewoon niet eenvoudig te realiseren. Op dit moment zijn er veel bedrijven die vooral gericht zijn op zuinig met grondstoffen omgaan. Als je serieus duurzaam verpakken wil, zul je snel ontdekken dat er meer bij komt kijken dan het gebruiken van minder of ander materiaal. Ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen betekent dat je bijvoorbeeld ook moet kijken naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van je klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van jouw bedrijf.

Verpakkingen slecht voor het milieu

Verpakking hebben een grote impact op het milieu. Er zijn veel grondstoffen en energie nodig om ze te maken ze geven veel afval. Maar verpakkingen zijn ook vaak erg nuttig. Eten blijft bijvoorbeeld langer houdbaar door de verpakking en raakt hierdoor ook minder beschadigd tijdens de transport en opslag. Hierdoor hoeft er minder voedsel weggegooid te worden en minder nieuwe etenswaren te kopen. Dit is goed nieuws voor het milieu, maar het zal nog beter zijn als de productverpakking duurzamer gemaakt worden. Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in Nederland komen van huishoudens. De andere helft komen van bedrijven. De productie en het transport van al deze verpakkingen kost energie en grondstoffen. Dit versterkt het milieuprobleem zoals klimaatverandering. Bij de afvalverwerking kunnen bovendien stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.

Het milieu verbeteren

Er zijn veel manieren waarop je het milieu kunt verbeteren, maar een groot deel licht ook bij de fabrikant. Door meer duurzaam verpakken kun je het milieu al veel helpen. Maar het is erg lastig om te zeggen waar je bepaalde producten en moet verpakken. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld verpakt zitten in een plastic fles, glazen fles maar ook in een kartonnen pak. Het is hierbij onduidelijk wat de beste verpakking zal zijn. Dit komt doordat er veel factoren mee spelen en er te weinig gegevens zijn om een goede vergelijking te maken. Een overgroot deel van verpakkingen kunnen wel gerecycled worden. Door de verpakkingen op de juiste manier te scheiden, kan er al een goede recycling plaatsvinden. Op grote PET-flessen en bierflesjes zit statiegeld. Dit zorgt ervoor dat ze bijna allemaal ingeleverd worden en dat er geen dingen bij zitten die er niet horen. De flessen kunnen hierdoor gerecycled worden. PET-flessen worden na inzameling meteen versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen.

Meer informatie over duurzame verpakkingen

No Comments

Post a Comment