De hondenbrigade heeft soms wel wat aandacht nodig

De hond is de grote vriend van de mens. Het reukorgaan van de hond werkt uitstekend waardoor het een onmisbare helper is van de politie. De politie telt daarom ook veel hondenbrigades. Honden kunnen de politie helpen bij het opsporen van explosieven, verdovende middelen, menselijke geur, tabak, brandversnellende middelen en menselijke stoffelijke resten. Dat is dus veel meer dan dat een mens kan. De honden worden niet alleen ingezet bij surveillances, maar ook om criminaliteit te bestrijden. De hond heeft een grote taak binnen de politie. Ze worden ingezet bij: inbeslagname huisdieren, afschieten gevaarlijke dieren, naleving muilkorf verordening, shows en demonstraties, opsporing bij inbraak in grote gebouwen, grote voetbalwedstrijden, assistentie bij ordehandhaving en aanhouding, ondersteuning ME-optredens.

De deelnemers van de hondenbrigade zijn dus belangrijk voor de rust in onze samenleving. Deze blaffers werken hard en doen gevaarlijk werk, maar ze worden met liefde behandeld. De blaffers die dit werk doen hebben veel moed en doorzettingsvermogen en willen daadwerkelijk helpen. Wist je dat de politie regelmatig nep oefeningen moet doen voor deze honden? Het lukt mens grootste vriend niet altijd om ook echt wat te vinden. Daarom worden er soms bepaalde situaties in scène gezet voor de hond zodat hij denkt wat gevonden te hebben. Wanneer een hond lange tijd niet heeft kunnen helpen kan hij depressief raken. Dat willen we niet bij mens, dus ook niet bij dier.

Hondenbrigade

Hoe kan jij met deze honden in contact komen?

De honden van de hondenbrigade worden meestal gekocht door de politie wanneer ze twee tot drie jaar oud zijn. Tot die tijd worden ze getraind door trainers die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging. Hier oefenen de honden veel voor wedstrijdprogramma’s en behalen hun basisdiploma Politiehond 1 van de KNPV. Tijdens deze training is het tegenwoordig mogelijk deze honden te volgen in hun opleiding. Vooral kinderen die thuis geen hond mogen maken hier gebruik van. Ook is het leuk om virtueel mee te kijken met deze honden in opleiding als je bijvoorbeeld een dierenallergie hebt.

Na hun 2e of 3e levensjaar gaan de honden hard aan het werk een echte politiehond te worden. De politieagenten die met deze stoere honden werken moeten een liefde voor dieren hebben. Dus worden de honden altijd goed behandeld. Ook moeten ze een opleiding van acht weken afronden waarin ze een eigen hond toegewezen krijgen. De geleider neemt de volledige verzorging voor zijn hond en neemt deze ook mee naar huis.

Wilt u meer informatie over de hondenbrigade? Klik dan hier.

No Comments

Post a Comment