Boekhouding voor ondernemers

Als ondernemer dien je de boekhouding steeds in orde te hebben. Dat is wettelijk gezien zelfs verplicht. Omdat je als ondernemer zelf geen tijd hebt een gedegen boekhouding bij te houden en omdat je de specifieke kennis mist om te profiteren van de fiscale voordelen. Verstandig dus om dergelijke zaken over te laten aan een professionele boekhouder.

boekhouding

Welke boekhouder wordt het

Als je met een boekhouder in zee gaat, dan is het verstandig om goed over de keuze na te denken welke boekhouder het wordt. Overigens is een boekhouder iets anders dan een accountant. Boekhouder is een vrij beroep, een accountant heeft een universitaire opleiding gevolgd en is verplicht elk jaar opnieuw zijn kennis te updaten. Groot verschil is ook dat een accountant behoorlijk duurder is.

Kies voor een moderne boekhouder

Belangrijk in je keuze is ook of de boekhouder met de tijd meegaat of niet. Je hebt de wat oudere boekhouders die niet of amper online kunnen werken en liever zaken overtikken dan dat ze iets scannen. Als je zelf alles online doet, is dat een behoorlijk probleem. Kies dan een modernere boekhouder. Nog iets; als je niet snapt wat de boekhouder je vertelt en steeds opnieuw moet vragen, dan is het niet de geschikte boekhouder voor jou. Een boekhouder moet jou in gewone taal uit kunnen leggen wat er speelt en wat er aan de hand is.

Maak waterdichte prijsafspraken met de boekhouder

Verstandig is om altijd een waterdichte prijsafspraak met de specialist te maken en check altijd of de boekhouder is bijgeschoold en op de hoogte is van actuele ontwikkelingen op administratief en fiscaal vlak. Die wereld is namelijk steeds in beweging en wat nu nieuw is, is morgen alweer verouderd. Kies die boekhouder die steeds meebeweegt, zodat je telkens profiteert van de fiscale voordelen die er zijn. Plan bovendien regelmatig een afspraak met de specialist in om de cijfers te bespreken en te interpreteren. Dit maakt dat je inzicht krijgt in de financiƫle situatie en in goed lopende en minder goed lopende bedrijfsprocessen. Om de schade niet nog verder op te laten lopen, kun je eventueel meteen ingrijpen.

Je kunt ook delen van de boekhouding uitbesteden

Tenslotte; je bent niets verplicht en kunt behalve het volledig uit handen geven van de administratie ook delen daarvan uit handen geven. Op die manier houd je zelf nog controle en vinger aan de pols. Ondernemers blijven immers control freaks.

No Comments

Post a Comment